The OSCE in the modern european security architecture system - Mytsyk, L. M. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті аналізується роль ОБСЄ у формуванні європейської сис- теми безпеки і стабільності та визначаються завдання щодо активізації діяльності України в цій структурі. Автор доходить висновку, що сучасна роль ОБСЄ в архітектурі безпеки є обмеже- ною. Це зумовлює нагальну потребу в багатокомпонентному реформуванні ОБСЄ з метою досягнення географічного та функціонального балансу між трьома вимірами діяльності організації і тим самим повернення авторитетного статусу. Драматичні уроки української кризи важливі для концептуалізації міжнародної безпеки. Гарантувати право кожної країни на вільний вибір напряму цивілізаційного розвитку, відповідних стратегій - таким має стати імператив для побудови нової європейської безпекової архітектури.
The article analyzes the role of the OSCE in shaping the European security and stability system and defines tasks of intensifying Ukraine's activities in that structure. The author drew a conclusion that the current OSCE role in the security architecture is limited. That determines an urgent need for multidimensional OSCE reform to achieve the geographical and functional balance between the three dimensions of the Organization's activities and thus to return its authoritative status. The dramatic lessons of the Ukrainian crisis are important for conceptualization of international security. Guaranteeing the right of each country to free choice of the direction of civilization development and the appropriate strategies should be the imperative for establishing new European security architecture.
Keywords: ОБСЄ; європейська безпека; співробітництво; миротворча діяльність; OSCE; European security; conflict prevention; peacekeeping activity