ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ХОРЕОГРАФІЇ В КОНТЕКСТІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Горожанкіна, О. Ю. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
У статті розглядаються актуальні проблеми підготовки майбутніх вчителів для Нової української школи. Підкреслюється, що майбутній учитель хореогра- фії повинен не тільки володіти сучасними педагогічними технологіями, але й мати високий рівень моральної культури, оскільки від сформованості моральної культури вчителя значною мірою залежить рівень духовно-морального вихо- вання підростаючого покоління. Визначено зміст поняття "моральна культура майбутнього вчителя хореогра- фії", яке розглядається нами як інтегрована якість особистості, що містить в собі сукупність знань про моральні цінності, моральну поведінку та норми моралі, їх відповідність загальнолюдським та національним уявленням про сутність моральних цінностей; передбачає сформованість ціннісних орієнтацій, емпатії, толерантності, здатність до рефлексії та саморегуляції і проявляєть- ся у самореалізації та активній життєвій позиції особистості. Розроблено критерії сформованості моральної культури у майбутніх учителів хореографії: мотиваційно-когнітивний, емоційно-ціннісний, творчо-рефлексив- ний. Доведено, що народний танець є ефективним засобом формування мораль- ної культури особистості в системі мистецької освіти, оскільки акумулює в собі художньо-історичний досвід поколінь, відображає моральні цінності людських взаємин, багатство громадянських чеснот, сприяє вихованню молоді на національній культурі. Автором представлено методику формування моральної культури майбутніх учителів хореографії, яка здійснювалася з урахуванням особистісно-орієнта- ційного, аксіологічного, творчо-діяльнісного підходів, та принципи, які складали основу організаційно-методичної системи формування моральної культури майбутніх учителів хореографії: гуманізації, ціннісного ставлення до навчально- виховного процесу; наочності; безперервності.
Keywords: моральна культура; Нова українська школа; майбутні вчителі хореографії