Ще одна шевченківська адреса? До питання локалізації оселі Івана Сошенка в Ніжині - Морозов, Олександр Сергійович (My University, 2026)
У пропонованій доповіді на основі аналізу архівних документів, мемуарних свідчень та історико-топографічних матеріалів здійснюється спроба окреслити можливе місцезнаходження будинку, де проживав Іван Сошенко під час візиту Тараса Григоровича Шевченка в Ніжин у 1846 році. Висувається робоча гіпотеза щодо його локалізації.
Одним із найважливіших напрямів сучасного шевченкознавства є дослідження обставин перебування Т.Г. Шевченка в різних регіонах України, уточнення географії його подорожей та реконструкція кола особистих контактів. Одним із таких епізодів є візит Шевченка до Ніжина у 1846 р., який, попри ґрунтовне висвітлення в мемуарній і біографічній літературі, досі залишається недостатньо опрацьованим фактологічно. В центрі уваги досліджуваної проблеми — зустріч Шевченка з його давнім другом художником Іваном Сошенком який відіграв визначну роль у житті митця. Під час перебування в Ніжині Шевченко відвідав Сошенка за місцем його проживання. Однак точне розташування будинку, у якому мешкав І. Сошенко в Ніжині, наразі не встановлене, що залишає відкритим питання локалізації цього важливого для української культурної пам’яті місця.
Keywords: Тарас Шевченко; Іван Сошенко; Михайло Новицький; Ніжин; шевченкознавство; культурна спадщина; локалізація історичних об’єктів