Компоненти професійної позиції майбутнього вчителя початкових класів як основа творчої педагогічної діяльності - Баруліна, Ю. О. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розглянуто структуру та зміст професійної позиції майбутніх учителів початкових класів у контексті фахової підготовки у закладах вищої освіти. Обґрунтовано, що засвоєння програмових знань без формування стійкої внутрішньої позиції не забезпечує готовності педагога до ефективної роботи в умовах Нової української школи. Визначено та схарактеризовано п’ять взаємо пов’язаних структурних компонентів: мотиваційно-ціннісний, змістово-проце суальний, креативно-діяльнісний, емоційно-вольовий і діагностично-оцінний. Виявлено, що мотиваційно-ціннісний компонент інтегрує мотиви, ціннісні орієнтації та установки, які спрямовують педагога на інноваційну діяльність; змістово-процесуальний забезпечує перетворення теоретичних знань на прак тичні інструменти дії; креативно-діяльнісний стимулює нестандартне мислен ня і творчу взаємодію; емоційно-вольовий є ресурсом психологічної стійкості; діагностично-оцінний ґрунтується на рефлексії і самооцінці.
Keywords: професійна позиція, майбутній учитель початкових класів, фахова підготовка, мотиваційно-ціннісний компонент, змістово-процесуальний компонент, креативно-діяльнісний компонент, емоційно-вольовий компонент, діагностично-оцінний компонент, креативність, рефлексія