ОГЛЯД ДОСЛІДЖЕНЬ ЕФЕКТИВНОСТІ МАГНІТНО-РЕЗОНАНСНОЇ ТОМОГРАФІЇ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ЧЕРЕПА ЛЮДИНИ - Кучменко, О. Б.; Шейко, В. І.; Мхітарян, Л. С.; Гавій, В. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті проаналізовано та узагальнено сучасні дослідження щодо застосу вання магнітно-резонансної томографії для краніометричного (цефалометрич ного) аналізу, щоб визначити ключові аспекти в оцінюванні її ефективності. У першій половині 2000-х рр. дослідники зосередилися на вивченні базових можли востей МРТ для краніометрії, встановивши її здатність надійно визначати класичні краніометричні точки та шви. Важливим етапом стало представлення нової послідовності МРТ «Чорна кістка» як неіонізуючої альтернативи КТ для тривимірної цефалометрії. У пізніх 2010-х – ранніх 2020-х рр. було досягнуто значного прогресу в оцінці МРТ для краніометрії. Порівняння МРТ з боковими цефалометричними рентгенограмами (БЦР) не виявило значущих відмінностей між вимірюваннями, підтвердивши можливість точної цефалометрії за допомо гою МРТ без використання іонізивного випромінювання. Дослідження А. Юершот та й колег продемонструвало високу геометричну точність і відтворюваність цефалометричних вимірювань на основі МРТ при 3 Тесла, підкресливши потен ціал МРТ для точного 3D цефалометричного аналізу. МРТ показала низку переваг порівняно з традиційними методами, зокрема можливість отримувати додаткову інформацію про м’які тканини. Метод дає змогу вивчати вікові зміни об’єму та форми мозку, зміни товщини диплое й розмірів черепа. Розширюється клінічне застосування МРТ в краніометрії, включаючи вивчення впливу статі, раси й краніометричних показників на велофарингеальну анатомію та плану вання ортодонтичного лікування. Перспективними напрямками розвитку є метод UTE МРТ та методи 3D цефалометричних вимірювань, засновані виключ но на МРТ. Ефективність і точність вимірювань зростає завдяки автоматизації аналізу МРТ-зображень. Загалом МРТ визнано надійною альтернативою рентге нівським методам, особливо для повторних обстежень молодих пацієнтів. Проте необхідно оптимізувати протоколи та знижувати вартість МРТ для широкого клінічного впровадження в краніометрії. Очікується, що роль МРТ в краніометрії зростатиме завдяки розвитку технологій і методів аналізу, відкри ваючи нові можливості для діагностики та планування лікування в різних галузях медицини.
Keywords: краніометрія; череп; морфологія та анатомія; адаптаційна морфологія; магнітно-резонансна томографія; цефалометрія