ОСОБЛИВОСТІ РОЗБУДОВИ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - Тягло, Н. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті здійснюється аналіз особливостей розбудови науково-дослідницького середовища сучасного закладу загальної середньої освіти, яке розуміється як система умов, впливів та можливостей, що задовольняють ієрархічних комплекс пізнавальних потреб учнівства, забезпечують цілеспрямоване формування у них наукової картини світу і культури дослідження, підтримують наукове мислення всіх суб’єктів освітнього простору. Визначено й розкрито зміст трьох основних рівнів його прояву: безпосередньо в дослідницькій діяльності учнів, як атрибут навчання, гри і спілкування; при розгор танні дослідницького навчання як провідної технології педагогічної діяльності, а також власної науково-дослідницької діяльності вчителів як невід’ємного атрибуту їхньої професійної праці; в процесі інтеграції усіх чинників освітнього середовища для продуктивної взаємодії учнів, вчителів, а також адміністрації закладу та батьків як суб’єктів науково-дослідницької діяльності. Розкрито й схарактеризовано базові його складові: структурні елементи (лабо раторії і дослідницькі простори, інформаційно-ресурсні центри тощо); зміст науково-дослідницької діяльності (експериментальна робота, індивідуальні та групові проєкти, підготовка до виступів на наукових конференціях тощо); форми, що забезпечують розгортання науково-дослідницького середовища (професійні наукові свята науково-практичні конференції майстер-класи). Визначено місце і роль вчителя як організатора і координатора освітньо-наукового процесу. Подано результати емпіричного дослідження, які продемонстрували особливос ті розбудови науково-дослідницького середовища сучасного закладу загальної середньої освіти, надали змогу схарактеризувати чинники, які впливають на цей процес в умовах воєнного стану й визначити першочергові заходи щодо підви щення якості науково-дослідницької роботи (покращення стану матеріально технічної бази; забезпечення гідної оплати праці і мотивація вчителів; залучення науковців; підготовка вчителів та науковий супровід їх роботи).
Keywords: науково-дослідницька діяльність; навчальне середовище; науково дослідницьке середовище; заклад загальної середньої освіти; вчитель