КУЛЬТУРНО-ОСВІТНІ ПЕРЕДУМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ В УКРАЇНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТ. - Остапенко, Н. І. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
У статті висвітлено культурно-освітні передумови підготовки майбутніх учителів музики у другій половині ХХ ст. Проаналізовано процес розвитку системи загальної музичної освіти й виховання. Розглянуто проблеми розвитку вищої музичної педагогічної освіти майбутніх педагогів-музикантів в Україні в досліджуваний період. Особливу увагу автор приділяє періоду відкриття перших музично-педагогічних факультетів педагогічних інститутів України, поява яких призвела до нових перетворень у структурі та змісті підготовки майбутніх фахівців музичної галузі. Проводиться аналіз освітніх реформ загальноосвітньої школи 1958 та 1984 рр. Реформаторські зміни у школі ставило нові вимоги до освітньої системи, зокрема музично-педагогічної, в аспекті забезпечення за-гальноосвітніх шкіл педагогічними кадрами, підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців. У статті також розкрито основні положення новаторської музично-педагогічної концепції та програми "Музика" Д. Кабалев-ського, які було впроваджено у практику загальноосвітньої школи, а їх мета полягала у вирішенні завдань загального музично-естетичного та морального виховання школярів та формуванню їх музичної культури.
Keywords: загальна музична освіта; майбутній учитель музики; освітні реформи