"Хто ж, окрім нас, явить істинний лик наших предків, якщо ми не збережемо справжнього способу їхніх думок і мовлення?": до 200-річчя граматики Олексія Павловського - Пугач, В. М. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Граматика О. Павловського є першою друкованою граматикою нової української мови. В умовах відсутності української державності вона запо- чаткувала та визначила на наступні сто років етнолінгвістичний прин- цип формування українських граматик. Граматика О. Павловського є джерелом знань про Україну, відображає ментальні риси українців, специ- фіку української мови. О. Павловський вербальними засобами репрезенту- вав український етнос. Він зумів відтворити цілісну ментальну картину світу українців у жорстко цензурованих умовах Російської імперії, коли друкувалися лише поодинокі художні твори українською мовою. Граматику О. Павловського можна розглядати як кордоцентричну, оскільки менталь- но автор почувається українцем.
Keywords: граматика О. Павловського 1818 року; кордоцентрична граматика; перша граматика нової української мови; безеквівалентна лексика