Відьомські процеси і протестантські церкви Західної Європи XVI-XVIII ст. - Моціяка, П. П. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Автор робить спробу простежити витоки і природу відьомства та гонінь на відьму, які мали місце в Західній Єврол/ протягом середньо- віччя, а особливо посилилися з початком Реформаті, коли Європа пе- режила справжню істерію переслідувань. Досліджено причини спалаху "полювання на відьом" та "відьмоманіГ в XVI-XVII ст. На прикладі переслідувань відьом у протестантських країнах проаналізовано перебіг судових процесів, масштаби та наслідки ганебних гонінь, роль "наукової' демонології в розпалюванні антивідьомської істерії
The author makes an attempt to trace back the origins and the nature of witchcraft and the persecuting the witch, which took place in Western Europe during the Middle Ages, and especially intensified with the beginning of the Reformation when Europe experienced a real hysteria of persecution. The causes of the outbreak of "witch hunting" and "witchmania" in the XVI-XVII centuries were investigated. The process of litigation, the scale and effects of shameful persecution and the role of "scientific" demonology in fomenting the anti-witch hysteria on the example of witch persecution in Protestant countries are analyzed,
Keywords: забобони; чаклунство; презумпція винності; superstitions; witchcraft; demonology