Исследования Е. Ф. Карского о языке восточных славян - Вакуленко, Г. М.; Клыпа, Н. И. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті аналізуються погляди Карського на походження східних слов’ян, зокрема білорусів, та їхньої мови; розглядається поняття мовної кар-тини світу, її відмінність від концептуальної картини, зв’язок природних умов існування східних слов’ян із розвитком мови; відображення в лек-сичній системі східнослов’янських мов, зокрема білоруської, особливостей ментальності та матеріальної культури слов’ян, а також їх взаємовідно-шень із близькими і далекими сусідніми племенами. Розглядаються матеріали, що ввійшли у трьохтомне дослідження вче-ного «Білоруси», у якому видатний філолог-славіст, етнограф, палео-граф, засновник білоруського мовознавства і літературознавства, де-тально аналізує кордони розповсюдження білоруського племені, осо-бливості становлення і розвитку білоруської нації та її мови.
Keywords: східні слов’яни; концептуальна картина світу; мовна картина світу