Про стан дослідження та популяризації спадщини Ніжинської вищої школи - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті на широкому фактичному матеріалі розкрито стан дослі-дження історії Ніжинської вищої школи від появи спеціального збірника матеріалів «Гімназія вищих наук і Ліцей князя Безбородька», який вийшов у 1859 р. і перевиданий у доповненому вигляді у 1881 р. за редакцією його випускника, відомого літератора, перекладача і видавця М. Гербеля, і до останніх робіт, які з’явилися у 2021 р. Інформаційний матеріал дає можливість прослідкувати не лише останні етапи вивчення проблеми, побачити, що найбільше цікавило дослідників в історії Ніжинської вищої школи, а які із її сторінок і до цього часу залишаються менше досліджені. Крім цього, звернено увагу на популяризацію відомостей про виш у сучасних інформаційних мережах, що дасть можливість всім, хто цікавиться навчальними закладами, довідатися про сучасні процеси навчання і виховання в ньому.
Keywords: Ніжинська вища школа; наукові дослідження; міжнародна електронна мережа