Слова со значением "время суток": лексический и деривационный аспекты - Бондарь, Н. А. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті подано зіставний аналіз лексичного значення слів "ранок", "день", "вечір", "ніч" у сучасній російській мові за кількома лексико-графічними джерелами. Звертається увага на зміну семантики. Крім того, порівнюються дериваційні можливості лексем зі значен-ням "частина доби", для чого зіставляються словотвірні гнізда з відповідними словами-вершинами. Кількість дериватів у словотвір-ному гнізді залежить від лексико-семантичних варіантів лексичного значення твірного слова.
The article presents a comparative analysis of the lexical meaning of the words "times of day" in modern Russian language. Addressed attention to the change in the semantics of a given word in the last ten centuries. In addition, the derivational capabilities of the lexeme "times of day" are compared. To find out this the word-forming nests are compared with corresponding vertex words, the mismatch of which can cause certain problems in translation of closely related languages.
Keywords: лексичне значення; лексико-семантичний варіант; деривація; спосіб словотворення