Творча спадщина митрополита Дмитра Туптала - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Сучасне соціальне життя потребує особливої уваги до проблем, які торкаються захисту України, її православної віри у різні періоди її історії, зокрема у XVII ст., часу утвердження гетьманської держави і намагання сусідів – турків, татар, польської шляхти та московитів підкорити її і приєднати до своїх володінь. У статті на широкому фактичному та історико-літературному матеріалі розкрита життєва та творча діяльність одного із яскравих церковних та культурних діячів Північного Лівобережжя – Дмитра Туптала (Димитрія Ростовського), звернена особлива увага на його проповідницьку діяльність та оригінальність, художню майстерність і барокову образність його проповідей. Крім цього, особистість Дмитра Туптала розглядається в тісному взаємозв’язку з історичними подіями 2–ї пол. XVII ст. – поч. XVIIІ ст., а також його з взаєминами з митрополитами, архієпископами, гетьманами України та царями й патріархами Московії. Особливе місце в статті займає аналіз створення книги «Житія святих» («Четьї-Мінеї»), над томами якої Д. Туптало працював понад 40 років, та культурно-просвітницької діяльності наприкінці його життя. У завершальній частині статті вперше поданий, у тісному зв’язку пое тикою бароко, аналіз різножанрової духовної поезії Д. Туптала: гербовної, емблематичної та молитовної, зокрема псалмів, визначена її художня оригінальність, показані мелодійність віршів, живописність описів у них та оригінальність їх ритмики
Keywords: Дмитро Туптало; духовна поезія; церковно-культурний діяч; Північне Лівобережжя; гетьманська держава; проповідь; житія святих; бароко