Особливості формування архівного фонду на прикладі музейної колекції Миколи Шуста у фондах Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського - Рой, С. В. (Видавництво НДУ, 2021)
Постановка проблеми та її актуальнiсть полягає у необхiдностi вивчен- ня досвiду видатних діячів культури, якi працювали над створенням нової парадигми у розвитку освiти та мистецтва, передаючи, як дорогоцінні скарби надбання минулого молодому поколінню. Одним із них є педагог, громадський діяч, скульптор та художник Микола Наумович Шуст. Най- більш ефективним способом систематизації інформації про його участь у громадського-культурну діяльність є створення архівного фонду сфор- мованого з його особистих документів та інших матеріалів, що стосу- ються життя та діяльності. Звичайно, даний спосіб збереження та систематизації інформації про відомих діячів культури не є новим, але все ж він має методологічні, функціональні та тематичні особливості ство- рення, адже створюється не в архівній установі, а в музеї. Метою даної публiкацiї є спроба визначення особливостей формування та використан- ня архівного фонду, на прикладі фондового зібрання М. Н. Шуста, яке збе- рігається в НКМ ім. І. Спаського. Основним завданням розвідки є з’ясува- ти дефініцію архівного фонду, встановити основні принципи його форму- вання та введення до наукового обігу, фондового обліку та можливостей розширення, на прикладі фондового зібрання НКМ ім. І. Спаського присвяченого Миколі Шусту.
Keywords: Микола Наумович Шуст; Ніжинський краєзнавчий музей