ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ КЕРІВНИКІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Новгородська, Ю. Г. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
Стаття присвячена теоретичному осмисленню наукових підходів до поня-ття "професійна мобільність". Професійна мобільність керівника навчаль-ного закладу є складною інтегративною якістю, що дозволяє в динамічних умовах бути соціально активним, конкурентоспроможним, професійно компетентним, здатним до самореалізації, саморозвитку та модернізації власної діяльності; породжувати незвичайні ідеї, швидко вирішувати професійні завдання шляхом підбору оптимальних рішень у конкретних і екстремальних ситуаціях. Виокремлено педагогічні умови, що обумовлю-ють ефективність формування професійної мобільності керівників навчальних закладів у процесі їх професійної підготовки: інтеграція психо-лого-педагогічних та управлінських знань; психолого-педагогічна готов-ність викладача до формування професійної мобільності майбутніх керівників ЗНЗ; створення освітнього простору вищого навчального закла-ду як середовища формування професійної мобільності майбутнього керівника.
Keywords: професійна мобільність; педагогічні умови формування професійної мобільності керівника навчального закладу; освітній простір вищого навчального закладу