РАРИТЕТНА СКЛАДОВА ФЛОРИ РЕГІОНАЛЬНОГО РІВНЯ БАСЕЙНУ РІЧКИ УДАЙ - Лобань, Л. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Стаття інформує про перелік рідкісних видів рослин басейну річки Удай регіонального рівня (Полтавська та Чернігівська область). Встановлено, що сучасний список регіонально рідкісних видів рослин досліджуваного регіону складає 109 видів. Серед них найчисельнішою є група видів, що належить до відділу Magnoliophyta – 99 видів (90,75 %), також представлені відділи Pinophyta, Lycopodiophyta, Equisetophyta та Polypodiophyta. За природоохоронним статусом, серед видів переважає група «рідкісні» (78; 71,5 %) та група «вразливі» (24; 22 %). Стан охопленості охороною популяцій рідкісних видів, засвідчує про те, що більшість популяцій регіонально рідкісних видів досліджуваного регіону охоплені охороною. Вони охороняються на територіях об’єктів природно-заповідної мережі Чернігівської та Полтавської областей. Еталонними територіями збере ження популяцій регіонально рідкісних видів басейну є такі об’єкти: Національні природні парки «Ічнянський» та «Пирятинський», заказники загальнодержавного значення «Дорогинський» (Прилуцький р-н) та «Червонобережжя» (Пирятинський р-н).
RARE COMPONENT OF THE FLORA OF THE REGIONAL LEVEL OF THE UDAY RIVER CATCHMENT AREA
The article informs about the list of rare plant species of the Udai River catchment area at the regional level (Poltava and Chernihiv regions). It was established that the current list of regionally rare plant species of the studied region consists of 109 species. Among them, the most numerous is the group of species belonging to the department Magnoliophyta – 99 species (90,75 %), the departments Pinophyta, Lycopodiophyta, Equisetophyta and Polypodiophyta are also represented. According to nature protection status, among the species, the "rare" group (78; 71,5 %) and the "vulnerable" group (24; 22 %) prevail. The state of protection coverage of populations of rare species indicates that the majority of populations of regionally rare species in the studied region are covered by protection. They are protected in the territories of the objects of the nature reserve network of Chernihiv and Poltava regions. Reference territories for the preservation of populations of regionally rare species of the basin are the following objects: National nature parks "Ichnyanskyi" and "Pyryatynskyi", reserves of national importance "Dorogynskyi" (Prylutsky district) and "Chervonoberezhya" (Pyryatynskyi district)
Keywords: басейн; регіонально рідкісні види; природоохоронні об’єкти