Формування комунікативної компетентності у дітей 5-6/7 років - Дяченко, Антоніна Іванівна (My University, 2019)
Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Аніщук Антоніна Миколаївна, Рецензент: кандидат педагогічних наук, доцент Онищук Ірина Анатоліївна, Рецензент: кандидат педагогічних наук, доцент Пихтіна Ніна Порфиріївна
Формування комунікативної компетентності у дітей 5-6/7 років досліджувалось теоретичними методами, емпіричними методами та методами математичної статистики. Внаслідок проведеного дослідження: розширено та доповнено зміст понять «комунікативна компетентність»; визначено критерії, показники та рівні сформованості у дітей старшого дошкільного віку комунікативної компетентності; обґрунтовано вплив педагогів та батьків на формування комунікативної компетентності дошкільників; розроблено та апробовано систему роботи щодо формування комунікативної компетентності дошкільників, яка включала педагогічні умови, методи роботи з дошкільниками та дорослими. Результати контрольного експерименту засвідчили ефективність і продуктивність комплексної системи педагогічних умов щодо формування комунікативної компетентності у дітей 5 6/7 років.
Keywords: комунікативна компетентність; комунікативні знання