Цифровізація навчання української мови як іноземної в умовах сучасного освітнього простору - Виноградова, Ю. Б.; Дияк, О. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті комплексно схарактеризовано особливості використання цифрових технологій та інтерактивних онлайн-курсів у процесі викладання української мови як іноземної. Проаналізовано можливості сучасних освітніх платформ, мультимедійних ресурсів, мобільних застосунків і технологій штучного інтелекту для формування мовленнєвої, комунікативної та міжкультурної компетентності здобувачів. Визначено роль інтерактивного цифрового середовища в розвитку навичок аудіювання, читання, письма та усного мовлення, а також у піднесенні мотивації до вивчення української мови. Особливу увагу приділено персоналізації навчання, адаптивним технологіям, гейміфікації, використанню автентичних матеріалів, мобільного навчання та елементів віртуальної й доповненої реальності. Обґрунтовано значення цифровізації мовної освіти для забезпечення доступності навчання, розвитку академічної мобільності та інтеграції української мови у міжнародний освітній простір. Доведено, що використання інтерактивних онлайн-курсів сприяє ефективності формування мовної компетентності, розвитку автономного навчання та соціокультурної адаптації здобувачів освіти.
Keywords: українська мова як іноземна, цифровізація освіти, інтерактивні онлайн-курси, цифрові технології, мовленнєва компетентність, міжкультурна комунікація, дистанційне навчання, штучний інтелект, гейміфікація, мобільне навчання