ОСОБЛИВОСТІ СМИСЛОЖИТТЄВИХ ОРІЄНТАЦІЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ З ПТСР - Нікітіна, Ірина Василівна (My University, 2023)
Як і кожна екстремальна ситуація, бойова травма спричинена переживанням військовослужбовцями стресових факторів, які властиві бойовій обстановці. Наслідком їх дії є розлад психіки людини, що призводить до повної чи часткової втрати боєздатності комбатантів. Бойовий стрес обумовлює посттравматичний стресовий розлад, що суттєво впливає на психіку людини, яка опинилася в зоні проведення бойових дій і призводить до особистісної деформації. Значному впливу піддається і система смисложиттєвих орієнтацій, як одна з важливих систем особистості, яка була сформована упродовж життя. Психологічне дослідження спрямоване на визначення особливостей смисложиттєвих орієнтацій військовослужбовців з ПТСР. У роботі розглянуте поняття «смисложиттєва орієнтація» та «посттравматичний стресовий розлад», їх сутність, умови і причини формування та вплив на життя особистості. На основі робіт дослідників, показано та проаналізовано зміну або втрату життєвих цінностей та смислів в новій ситуації. Через потребу формування нових смислів та цінностей та підбору нових методів їх реалізації, людина може стикнутися з переживанням внутрішнього конфлікту. Результати емпіричного дослідження показали, що переживання кризового періоду ціннісно-смислової сфери може призвести до проявів деструктивної поведінки або навпаки, стати певною «точкою росту», що робить людину більш цілеспрямованою, мотивованою та реалізованою.
Keywords: смисложиттєві орієнтації; ціннісно – смислова сфера; ПТСР; бойовий стрес; травма; військовослужбовець