"Маньчжурський інцидент" та початок агресії Японії проти Китаю (1931–1933 рр.) - Моціяка, П. П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті досліджується початок руйнування Японією системи міжнарод- них відносин, які склалися після Першої світової війни. Автор простежує перебіг подій на Далекому Сході, з’ясовує причини успіху японської агресії проти Китаю та неспроможність світового співтовариства за допомо- гою Ліги Націй зупинити політику експансії. Зроблено висновки, що успіх Японії став можливим внаслідок сприятливого збігу обставин, наявності суперечностей між державами-гарантами та відсутності у Ліги Націй дієвих механізмів впливу на агресора, а також через внутрішню ситуацію у Китаї, охопленому громадянською війною.
Keywords: суверенітет, експансія; Японія; Китай; Ліга Націй