ФОТОГРАФІЯ ЯК МЕТОД ДОСЛІДЖЕННЯ У ПСИХОЛОГІЇ ТА СОЦІОЛОГІЇ - Кошова, І. В. (НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті розглядаються можливості та обмеження використання в емпірич- них дослідженнях фотографій як джерела соціологічної та психологічної інфор- мації. Описано особливості прийомів наукового аналізу емпіричних даних, отри- маних із використанням фотографій, основні функції фотографії в наукових дослідженнях та практиці, їх поступова еволюція від функції документування та копіювання реальності до засобу її пізнання. Висвітлюються основні наукові підходи до аналізу візуального матеріалу (семіотичний, герменевтичний, дис- курсивний, структурний). Акцентується увага як на можливостях, так і обмеженнях окремих методів та прийомів, труднощах їх використання.
Keywords: фотографії; візуальність; фотодокумент