Різнорівневий повтор як стилістичний маркер поетики Анатолія Мойсієнка - Бондаренко, А. І.; Бондаренко, Ю. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Статтю присвячено маркерам ідіопоетики Анатолія Мойсієнка, зокрема різнорівневому повтору.Здійснено огляд публікацій, присвячених естетично валентній мовотворчості письменника. Як мету дослідження окреслено пошук мовомисленнєвих механізмів використання домінантних стилістичних засобів, одним із яких є повтор. На основі компонентного, дистрибутивного, контекстологічного та контекстуально-інтерпретаційного аналізу, а також семасіологійної процедури польового моделювання розглянуто звуковий, лексичний і синтаксичний повтори, визначено їхні засоби та рольові вияви. Вивчено механізми взаємодії різнорівневих повторів і доведено, що вони створюють синергію зображальності та виражальності. З’ясовано, що повтори сприяють логіко-семантичній і ритміко-інтонаційній єдності поезій. Охоплюючи текстові фрагменти чи цілісні тексти, вони реалізують перцептивну й експресивну та посилюють сенсорно-естетичну функцію. Розгортаючи фоносемантичне та словесно-художнє орнаментування поезій, повтори підтримують філігранність художньої форми віршів і засвідчують ігрову стратегію автора. Акцентують парадигматичні та синтагматичні відношення всередині віршів, характеризують семіотичну систему текстоутворень і стають засобами інтертекстуальності. Лексико-семантичні та семантико-синтаксичні особливості повторів відображають своєрідність мовомисленнєвої картини світу письменника, систему його цінностей. Пояснено зв’язок повторів із творчою особистістю автора, знаного дослідника перцептивної системи художніх творів Тараса Шевченка та майстра шахопоезій. Виявлено, що в текстах Анатолія Мойсієнка повтор служить реалізації субкатегорій інтенсивності, емотивності, образності й оцінності.
Keywords: звуковий повтор, лейтмотивний звукопис, евфонійний етимон, повний лексичний повтор, частковий лексичний повтор, синтаксичний повтор, стилістичний маркер