СИНЕРГІЯ ВІЗУАЛЬНОЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МАТЕМАТИКИ - Горошко, О. Л. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті досліджено феномен синергії візуальної та інформаційної компетент ностей як одну з ключових умов ефективної професійної підготовки майбутнього вчителя математики в умовах інтенсивної цифрової трансформації освіти. Актуальність дослідження зумовлена парадоксом сучасної школи, де наявність потужного технологічного арсеналу (GeoGebra, Desmos, AR/VR-технології, мультимедійні проектори, інтерактивні дошки) часто поєднується з його поверхневим, епізодичним використанням як «електронної крейди». Наголошено, що в епоху «алгоритмічних часів» педагог уже не може обмежуватись базовим володінням цифровими інструментами – він має вміти мультимодально презен тувати математичний зміст через динамічні візуальні моделі, інтерактивні середовища та цифрові симуляції. Теоретичною основою слугують системно-синергетичний підхід та модель TPACK (Technological Pedagogical Content Knowledge). Доведено, що візуальна субкомпетентність не є автономною навичкою, а становить невід’ємний струк турний компонент професійно-орієнтованої інформаційної компетентності вчителя математики. Показано, що синергетична взаємодія цих компетентнос тей породжує якісно нову педагогічну реальність, суттєво посилюючи когнітив ну ефективність, мотивацію та глибину засвоєння математичних понять. Розкрито механізм перетину математичних компетентностей (моделювання, формалізм, міркування) та цифрових (інформаційна грамотність, створення контенту, вирішення проблем), унаслідок якого виникає когнітивна візуалізація – дослідницько орієнтовані динамічні моделі. Детально проаналізовано педагогічні умови реалізації синергії: широке застосування проєктно-дослідницьких методів, гейміфікації, систем динамічної математики, інтерактивного обладнання та імерсивних технологій (доповнена, віртуальна та змішана реальність), а також цілеспрямований розвиток візуального та просторового мислення. Особливу увагу приділено трансформації ролі вчителя математики від традиційного транслятора знань до «педагога-оркестранта», який у реальному часі координує цифрові інструменти, візуальні моделі та когнітивну діяльність учнів. Зроблено висновок, що виокремлення та цілеспрямоване формування візуальної субкомпетентності в структурі інформаційної компетентності є стратегічним чинником підвищення якості математичної освіти та необхідною умовою професійного становлення сучасного вчителя математики в цифрову епоху.
Keywords: цифрові інструменти; TPACK; візуалізація; візуальна субкомпетентність; вчитель математики; інформаційна компетентність; синергія