Повість М. Гоголя "Тарас Бульба" і її інтерпретації в однойменних драмах М. Старицького та К. Ванченка-Писанецького (до проблеми текстологічного порівняння) - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті вперше проводиться порівняльний текстологічний аналіз повісті М. Гэголя 'Тарас Бульба"і драм М. Старицького 'Тарас Бульба" та К. Ванченка-Писанецького 'Тарас Бульба під Дубно", виявляється спільність і різниця у використанні драматургами гоголівського тексту, з'ясовується цільова установка доповнень тексту у драмах, які часто відповідають соціально-політичній ситуації та націо- нально-громадському рухові в Україні
The paper is the first attempt to carry out a comparative textual analysis of Nikolai Gogol's "Taras Bulba" narrative with dramas "Taras Bulba" by M. Starytsky and "Taras Bulba near Dubno" by K. Vanchenko-Pysanetsky, reveals similarities and differences in the dramatists use of Gogol's text, clears up the aim of its expansions in the dramas which often take into account the social political situation and national liberation movement in Ukraine.
Keywords: М. Гоголь; повість "Тарас Бульба"; Gogol