ОПТИМІЗАЦІЯ МОВЛЕННЄВОГО САМОВИРАЖЕННЯ CТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ - Аніщук, А. М. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2008)
У посібнику розкривається зміст поняття "мовленнєве самовира¬ження", наводяться критерії та показники, типологія мовленнєвого самовираження дошкільників, обґрунтовується комплекс педагогічних умов оптимізації процесу мовленнєвого самовираження. Показана спе¬ци¬фіка мовленнєвого самовира¬жен¬ня хлопчиків та дівчаток. Посібник містить загальні рекомендації, зміст конкретних бесід, роз¬ро-блені анкети, пам’ятки для батьків, фрагменти занять, мовленнєві ігри, вправи та завдання, спрямовані на оптимізацію мовленнєвого само¬вираження старших дошкільників. Для вихователів ДНЗ, батьків, студентів дошкільних відділень педа-гогічних вузів.
В пособии раскрывается содержание понятия "речевое самовира¬ження", приводятся критерии и показатели, типология речевого самовыражения дошкольников, обосновывается комплекс педагогических условий оптимизации процесса речевого самовыражения. Показана спе¬ци¬фика речевого самовира¬жен¬ня мальчиков и девочек. Пособие содержит общие рекомендации, содержание конкретных бесед, роз¬ро-Блэни анкеты, памятки для родителей, фрагменты занятий, речевые игры, упражнения и задания, направленные на оптимизацию речевого самовыраження старших дошкольников. Для воспитателей ДОУ, родителей, студентов дошкольных отделений педагогичних вузов.
Keywords: мовленнєве самовираження; процес оптимізації; педагогічні умови; мовленнєва особистість