ОСОБЛИВОСТІ КОМАНДОУТВОРЕННЯ В ГРУПІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Басанський, Віталій (My University, 2024)
Психологічне дослідження спрямоване на виокремлення та обгрунтування особливостей командоутворення в групі військовослужбовців. У роботі здійснено понятійно-категоріальний аналіз ключових понять дослідження: тімбілдінг, глобальні загрози та проаналізовані стан наукового дослідження проблеми тімбілдінгу; визначено підходи і методи дослідження тімбілдінгу у військовому підрозділі; здійснено аналіз результатів проведеного емпіричного дослідження, визначено й обґрунтовано особливості командоутворення в групі військовослужбовців. У результаті проведеного емпіричного дослідження показано, що довіра між усіма членами команди невеликих підрозділів та довіра бійців до командира є найважливішою ознакою команди. Емоційна прив'язаність, довіра між солдатами, їх безпосереднім бойовим підрозділом та командиром є найважливішими чинниками подолання переживань, які викликає постійна небезпека. На статистичному рівні значимості виявлений зв’язок між показниками по методикам «Мотивація досягнення успіху» (Т.Елерса) та «Вольовий потенціал особистості». Кореляційний зв'язок між вольовим потенціалом та мотивацією досягнення успіхів у військовослужбовців можна пояснити кількома ключовими аспектами: вольовий потенціал особистості включає в себе здатність контролювати свої імпульси та проявляти самодисципліну, що є критично важливим для досягнення цілей у військовій службі. Військовослужбовці з високим вольовим потенціалом часто мають сильну внутрішню мотивацію до досягнення успіхів. Вони здатні долати труднощі та залишатися рішучими, навіть у складних умовах. Воля допомагає військовослужбовцям легше справлятися зі стресами та викликами, що підвищує їхню здатність до мотивації та досягнення цілей.
Keywords: тімбілдінг; тімспіріт; військовослужбовці; травмівна ситуація; переживання