Г. В. Самойленко й Ніжинська вища школа: - Якубіна, Ю. В. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті здійснюється огляд різнобічної діяльності відомого літературо-знавця, історика культури, краєзнавця, бібліографа, доктора філологічних наук, професора, заслуженого діяча науки й техніки України, яскравого представника Ніжинської вищої школи Григорія Васильовича Самойленка, який очолює кафедру слов’янської філології, компаративістики та пере-кладу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Основна увага приділена тим аспектам діяльності вченого, які розвивають традиції Ніжинської вищої школи та примножують її здобутки. Розкрива-ється внесок ученого як дослідника історії російської літератури й україн-ської культури ХІХ–ХХ століть, що відобразилося в його кандидатській та докторській дисертаціях, численних статтях і монографіях. Розгляда-ються основні напрями й результати наукових зацікавлень Г. В. Самойленка, зокрема плідні здобутки з методики викладання літератури, літературо-знавчого джерелознавства. Окрема увага приділена вивченню Г. В. Самой-ленком Гоголівського вишу в історичному вимірі, осмисленню його культурних та наукових надбань і обґрунтуванню факту існування наукової філоло-гічної школи.
50 років відданого служіння науці
Keywords: Ніжинська вища школа; філологічна школа; біографія Гоголя