Інструментальне музикування як засіб формування національної свідомості здобувачів - Чабан-Чайка, С. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Наукову розвідку присвячено дослідженню інструментального музикування як засобу формування національної свідомості здобувачів. У статті розглянуто актуальні питання формування національної свідомості здобувачів шляхом вивчення та впровадження кращих зразків української народної інструментальної музичної творчості у навчальний процес; здійснено аналіз наукових праць щодо сутності понять: «українська народна інструментальна музична творчість», «національна свідомість», «національна ідея»; проаналізовано естетично-педа гогічне значення українського народного інструментального музикування та розглянуто творчий пошук як систему осмисленої музично-професійної діяль ності здобувачів. Окреслено перспективу фахової підготовки здобувачів до інструментального музикування як засобу формування національної свідомості.
Keywords: українське народне інструментальне музикування, творчий пошук, музично-творча діяльність, формування виконавських навичок, українська культура, виховання, національна свідомість, народна педагогіка