«Твій талан – вогнем палити душу» - Звиняцьковський, В. Я. (НДУ ім. М. Гоголя, 2021)
Пропонована стаття розглядає проблему об’єктивного сприйняття пушкінських образів гречанок, пов’язаних з історією поеми «Бахчисарай- ський фонтан». Поему написано 1823 р. у Кишиневі. Від історії про те, як одна з кишинев- ських (або більш ранніх) коханок поета, якась К., розповіла йому сюжет майбутньої поеми, беруть свій початок різноманітні версії «таємничого кохання Пушкіна». Дві з них стосуються гречанок (одна з них – напівгре- чанка). Це Каліпсо Поліхроні та Софія Кисельова (Потоцька). І хоч припу- щення про те, що вони в різні часи були коханками Пушкіна, можна вважати доведеними, однак для прояснення питання про те, хто з них міг би бути тією К., яка надала поету відповідну інформацію, слід розгля- дати як з позиції того, якої, власне, «інформації» потребував автор «Бахчисарайського фонтану», так і з позиції грецької імагології у романтичному художньому уявленні.
(до історії «Бахчисарайського фонтану»)
Keywords: Каліпсо Поліхроні; Софія Кисельова (Потоцька); грецька імагологія