ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВОЇ СФЕРИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Семенець, Володимир (My University, 2024)
У дослідженні обґрунтовані теоретико-методологічні основи вивчення проблеми емоційно-вольової сфери особистості, проаналізовані теорії та механізми функціонування емоційно-вольової сфери особистості, надана характеристика емоційних переживань, їх категорій, видів та функцій. Описані психологічні особливості особистості військовослужбовців та особливості емоційно-вольової сфери. Отримані емпіричні дані свідчать про те, що переважна більшість військових має дуже високий рівень фрустрації порівняно з вибіркою цивільних. Високий рівень соціальної фрустрованості можна пояснити незадоволеністю військово-політичними подіями та відсутністю контакту з близькими людьми. На основі проведеного емпіричного дослідження можна зробити висновок про те, що переважній частині вибірці військових властиво високий вольовий потенціал, в той час як у цивільній частині вибірці більшість досліджуваних мають середній рівень виявлення вольового потенціалу. Застосування статистичного U-критерію Манна-Уітні показало наявність значимих статистичних відмінностей між двома частинами вибірки. Різниця статистично значима на рівні (p=0.005). Високий рівень вольового потенціалу особистості військовослужбовця забезпечує не тільки психологічну стійкість особистості, забезпечує психічну і фізичну стійкість у бойових умовах, допомагаючи витримувати стрес і підтримувати бойовий дух. Отримані результати підтверджують особливе значення наявності вольових якостей військовослужбовців при виконанні завдань.
Keywords: стрес; емоційно-вольова сфера особистості; військовослужбовці; фрустрація; вольовий потенціал особистості