МАНЦИНЕЛОВЕ ДЕРЕВО Hippomane mancinella L. (Euphorbiaceae Juss.) – НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШЕ ДЕРЕВО У СВІТІ - Левчик, Н. Я; Горбенко, Н. Є.; Заячук, В. Я.; Заіменко, Н. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Робота присвячена узагальненню відомостей про маловідомий унікальний вид рослин родини Euphorbiaceae Hippomane mancinella L. (Манцинела). Внаслідок своєї отруйності рослина мало досліджена, не представлена в колекціях ботанічних садів, відсутня достатня інформація про її отруйні властивості та заходи запобігання отруєнню. Занесена до книги рекордів Гіннеса як найотрутніша рос лина світу, проте Hippomane mancinella була відома з часів Теофраста, описана отруєними членами команди Христофора Колумба у 1493 р., отримала народну назву «яблуко смерті». Рослини розповсюджені в Центральній Америці, на остро вах Карибського моря, Багамських островах і на півдні до Венесуели та Колумбії, надаючи перевагу приморським пляжам та мангровим хащам. Манцинела зазви чай це однодомний високий кущ або дерево, усі частини якого: листки, кора, квітки, плоди містять тягучий, дуже отруйний молочний сік – характерна ознака усіх молочайних. Сік має сильну подразнюючу дію, викликаючи дерматит, опіки шкіри, офтальміт. Вживання плодів призводить до тяжкого харчового отруєння, що потребує швидкої медичної допомоги. Подразнююча сила та отруйність рослини пов’язана з наявністю високотоксичних компонентів: алкалоїду фізо стигміну, сапогеніну, синильної кислоти, ефірів форболу, гіпоманіну А. Не зва жаючи на отруйність, манцинела має побутове та медичне застосування, цінується за декоративну міцну деревину. Велике екологічне значення рослин в місцях їх зростання, оскільки своїми глибокими коренями вони стабілізують пісок, зменшують ерозію пляжів, утворюють вітрозахисні смуги. Вид Hippomane mancinella представляє великий науковий та споживчий інтерес. Біологічні особливості та отруйні властивості рослин виду Hippomane mancinella потребують поглибле них науково-експериментальних досліджень, розширення виховної та інформа ційно просвітницької діяльності.
Keywords: Манцинела; отруйні властивості; ареал; біолого-морфологічна характеристика; застосування