МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ПІДЛІТКІВ У ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДАХ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ - Вишневський, С. А. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Метою статті є наукове обґрунтування методичного забезпечення дослідження пізнавальної активності підлітків у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку як специфічному неформальному освітньому середовищі, а також визначення підходів до її цілісної педагогічної діагностики в умовах педагогічного експерименту. Актуальність проблематики зумовлена зростанням ролі нефор мальної освіти у розвитку особистості підлітка, необхідністю підтримки пізнавальної активності в період канікул та недостатньою розробленістю методичних засад її дослідження у закладах оздоровлення та відпочинку. Методологічну основу дослідження становлять системний і структурно функціональний підходи, положення теорії пізнавальної діяльності, мотивації та саморегуляції навчання, а також загальнонаукові й спеціальні методи педагогіч них досліджень. У межах констатувального етапу педагогічного експерименту запропоновано використано поєднання кількісних і якісних методів, зокрема анкетування, тестування, педагогічне спостереження, експертне оцінювання, аналіз продуктів пізнавальної діяльності та самооцінювання для багатовимір ного аналізу досліджуваного феномену. У статті обґрунтовано структуру пізнавальної активності підлітків як інтегративної особистісної характерис тики та виокремлено її змістово-інтелектуальний, мотиваційно-смисловий, активнісно-операційний і оціночно-рефлексивний аспекти. Розроблено систему критеріїв і показників діагностики кожного з аспектів, що дозволяє комплексно оцінювати рівень пізнавальної залученості, ініціативності, самостійності та рефлексивності підлітків у неформальних видах діяльності. Запропоновано рівневу характеристику сформованості пізнавальної активності, яка охоплює високий, середній і низький рівні та відображає якісні відмінності прояву досліджуваного феномену. Наукова новизна роботи полягає у розробленні та систематизації методичного інструментарію діагностики пізнавальної актив ності підлітків з урахуванням специфіки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також у розширенні уявлень про можливості неформального освітнього середовища щодо пізнавального розвитку підлітків.
Keywords: пізнавальна активність; неформальна освіта; дитячі заклади оздоровлення та відпочинку; педагогічна діагностика; методичне забезпечення; педагогічний експеримент