Вшанування пам’яті Тараса Шевченка і "українське питання" на ІІ сесії IV Державної думи (лютий 1914 р.) - Моціяка, П.П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті автор аналізує події 1914 р., пов’язані з намірами української громадськості провести вшанування пам’яті свого пророка – Тараса Шевченка і заборони цього з боку уряду Російської імперії та Священного Синоду. На основі стенографічного звіту засідань ІІ сесії IV Державної думи у лютому 1914 р. простежується процес розгляду запиту депутатів до уряду з приводу заборони. У результаті проведеного аналізу вдалося з’ясувати позицію політичних сил, представлених у Думі, стосовно "українського питання", яке загострилося напередодні та в дні Шевченківського ювілею. Зроблено висновок про те, що заборона вшанування пам’яті Тараса Шевчен- ка була логічним кроком імперії в її боротьбі проти українського національного руху, звинувачуваного в сепаратизмі та підриві цілісності "единого русского народа".
Keywords: "українське питання"; український національний рух; російський націоналізм; Тарас Шевченко