ВМІСТ ВТОРИННИХ МЕТАБОЛІТІВ У ЕКСТРАКТАХ ІЗ КВІТОК РОБІНІЇ, ЛИСТЯ ВИНОГРАДУ, НАСІННЯ БАЗИЛІКА ТА ЗЕРЕН ПШЕНИЦІ - Осипчук, Р. П.; Кучменко, О. Б. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Вторинні метаболіти рослинних організмів виконують різні функції у забезпе ченні взаємодії між рослинами та іншими організмами. Різні конститутивні та патоген-індуковані фітохімікати забезпечують природний імунітет рослин. Дослідження їх вмісту у квітках робінії, листі винограду, насінні базиліка та зернах пшениці набирає популярності, оскільки ці рослини є доступними, що забезпечує їх широке застосування у різних сферах. Насіння базиліка володіє високим рівнем активності каталази та аскорбатпероксидази, вмістом загальних та білкових SH-груп, відновленого глутатіону та ТБК-позитивних продуктів. Високий вміст небілкових SH-груп було виявлено в квітках робінії. Натомість листя винограду містить високий рівень вітаміну С та антоціанових пігментів. В нашому дослідженні ми визначали рівень вмісту вільних метаболітів методом обернено-фазової високоефективної рідинної хроматографії. В результаті наших досліджень було встановлено, що екстракт із насіння базиліка має найвищий рівень вмісту тригліцеридів та монотерпеноїдів, що надають йому імовірного протизапального, бактерицидного, антигельмінтного та спазмолітичного ефекту при вживанні людиною. Екстракт із квіток робінії має найвищі рівні глікозидів антоціану, 4-, 7-дигідроксифлавону, агіпеніну, лютені ну та оксикоричних кислот, що демонструє його потужний антиоксидантний потенціал та високий рівень адаптації до біотичного та абіотичного стресу. Натомість, в екстракті з листя винограду були виявлені найвищі рівні кемпфе ролу та глікозидів кверцитину, простих фенолів і катаболітів хлорофілу А і В. Такі результати демонструють потенційну протизапальну та імуномодулюючу дію листя винограду. Найбіднішим за вмістом вторинних метаболітів виявився екстракт із зерен пшениці. Дані результати можуть стати в нагоді у подальшому вивченні антиокси дантної, протизапальної, антимікробної та імуномодулюючої дії рослинної сиро вини, з перспективою її використання в медицині, харчових технологіях тощо.
Keywords: вільні метаболіти; рідинна хроматографія; квіти робінії; насіння базиліка; листя винограду; зерна пшениці