Лексико-семантичні маркери тривоги в романі Макса Кідрука «Жорстоке небо» - Пономарчук, Р. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті здійснено комплексний лінгвістичний аналіз засобів вербалізації емоційного стану тривоги в сучасному українському технотрилері (на матеріалі роману Макса Кідрука «Жорстоке небо»). Актуальність теми зумовлена необхідністю вивчення механізмів кодування внутрішнього досвіду персонажів у межових ситуаціях та загальним антропоцентрич ним виміром у сучасній лінгвістиці. У розвідці обґрунтовано, що в романі М. Кідрука тривога стає системотворчим складником художнього дискур су, який реалізується на трьох взаємопов’язаних рівнях: соматичному, просторовому та когнітивно-дискурсивному. Дослідження доводить, що на соматичному рівні тривога (страх) матеріалізується через деталі зацію фізіологічних реакцій персонажів. Простежено градацію станів – від початкового неспокою до істеричного напруження та втрати фізичної стійкості. Особливу увагу закцентовано на «технічних» метафорах, де робота людського організму порівнюється з механізмами, що підкреслює жанрову специфіку технотрилера. Щодо моделювання простору з’ясова но, що навколишнє середовище перетворюється на агресивний суб’єкт. Через прийоми персоніфікації та зооморфізації стихія наділена ворожою волею. Використання специфічних колоративів та тактильних епітетів формує атмосферу безвихідного стану та «оптичної пастки». На когні тивно-дискурсивному рівні доведено, що стан глибокої тривоги та когні тивного дисонансу призводить до деструкції синтаксису внутрішніх монологів. Виокремлено такі маркери, як ланцюжки риторичних питань, лексичні повтори (персеверації), використання дужок та трикрапок, що імітують розірваність мислення та нездатність свідомості лінійно оброб ляти травматичну інформацію. Обґрунтовано, що поєднання цих засобів створює потужний сугестивний потенціал, забезпечуючи ефект глибо кого емоційного занурення читача в атмосферу катастрофи. Робота базується на лінгвостилістичних та психолінгвістичних підходах, що дозволяє комплексно оцінити емотивний потенціал художнього тексту.
Keywords: психологічна проза, категорія емотивності, тривога, соматичний код, емотивна лексика, Макс Кідрук, технотрилер