МОТИВ, ЯК РУШІЙНА СИЛА ОПАНУВАННЯ МАЙБУТНЬОЮ ПРОФЕСІЄЮ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - Вдовенко, І.; Вдовенко, О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Стаття пpисвячeна пpоблeмі мотиву та мотивації в опануванні майбутньою професією здобувачів освіти. Аналіз сучасної ситуації у вищій освіті дозволяє дійти висновку, що професійна школа, яка об’єднує заклади вищої освіти всіх рівнів, має зробити крок до розв’язання складних сучасних протиріч. Проаналізовано дослідження у формуванні позитивної мотивації навчально-пізна- вальної діяльності у закладах вищої освіти. Наголошено на тому, що пройти всі перешкоди у здобуванні майбутньої професії здобувачами освіти без сталої позитивної мотивації стає неможливим. В статті підкреслено, що посилилось розуміння психологами та педагогами ролі позитивного ставлення до навчання у забезпеченні успішного оволодіння знання- ми та уміннями. При цьому виявлено, що висока позитивна мотивованість може відігравати роль компенсуючого фактору у випадку тих проблем, які наявні у вищій освіті України. У статті висвітленні рушійні сили, мотиви та потреби здобувачів вищої освіти для ефективної навчальної діяльності у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання. Розкрито особливості зовнішньої та внутрішньої мотивації. Розкрито три рівні готовності до служби в силових структурах України залежно від сили і характеру прояву мотивації. Проаналізовано групи мотивів: патріотич- ні, економічні, психологічні та інші. Дослідження показало, який мотив до навчання є домінуючим серед здобувачів вищої освіти із специфічними умовами навчання. Досліджено, що опанування майбутньою професією залежить не тільки від матеріальних стимулів, але і нематеріальних мотивів (самоповага, визнання з сторони оточуючих, моральне задоволення соціальним статусом, професійна гордість). На основі узагальнення педагогічної теорії та практичного досвіду підготовки здобувачів вищої освіти у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання розкрито важливість мотивації навчальної діяльності та досліджено складові частини мотиву навчання.
Keywords: мотив; мотивація; потреба; стадії мотивації; рівні мотивації; позитивна мотивованість; курсант; здобувач вищої освіти