Літургійна творчість Артемія Веделя: музикознавчий та інтерпретаційно- виконавський аспекти - Тилик, І. В.; Лисенко, В. В. (Видавництво НДУ, 2021)
Об’єктом статті є жанр літургії в музичній спадщині видатного україн- ського композитора Артемія Веделя (1767–1808). Охарактеризовано музикознавчий та інтерпретаційно-виконавський аспекти жанру в кон- тексті української сакральної музики другої половини XVIII ст. Висвітлено сакрально-богослужбові ареали Літургії в мистецькій спадщині компо- зитора. Означено актуальність статті у контексті мистецтвознавчих критеріїв, музикознавчих, інтерпретаційно-виконавських параметрів з наведенням оцінок експериментально-творчої презентації творів. Наведено джерельну базу дослідження крізь призму різнопрофільних нау- кових праць з даної проблематики та виокремлено їх науково-практичну цінність. Розкрито етапи формування художньо-стильової індивідуаль- ності Артемія Веделя на основі інтелектуально-емоційного та мисте- цького досвіду митця, залежно від впливу домінуючих суспільних настроїв та естетичних уподобань. Виокремлено 1776–1787 роки – період навчан- ня композитора в Києво-Могилянській академії як найважливіші із вказаних етапів у кристалізації підвалин творчого світосприйняття митця, характерних рис його мистецького феномену. Висвітлено значущсть отриманих результатів для використання в різнопрофільних теоретико-музикознавчих дослідженнях, виконавських мистецьких проєктах.
Keywords: літургійна творчість А. Веделя; науково-музикознавчий аналіз; автографічні твори