Накопичення фотосинтетичних пігментів у листковій пластинці рослин видів роду Arctium L. протягом вегетації - Сокол, О. В.; Джуренко, Н. І.; Паламарчук, О. П. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Для використання рослин як джерела біологічно активних речовин важливе значення мають дослідження накопичення біологічно активних сполук та строків заготівлі рослинної сировини, які визначають їх максимальний вміст. Важливою групою серед них є фотосинтетичні пігменти. Біохімічні аналізи фітосировини (листкова пластинка) 4 видів роду Arctium L.: A. lappa L., A. nemorosum Lej., A. minus Bernh., A. tomentosum Mill. Флори України проводили у фазах: вегетативній, відростання, бутонізації, квітування. Вміст пластидних пігментів хлорофілів і каротиноїдів визначали на спектрофотометрі SPECOL 1500 при довжинах хвиль 665, 649 та 470 нм. В результаті фітохімічних досліджень встановлено, що уміст суми хлорофілу а+b в листковій пластинці залежить від виду, фази розвитку рослин та впливу високих температур. Так, в перший рік вегетації найбільшим вмістом хлорофілу характеризуються рослини A. tomentosum (3,41 мг/г). Дещо, меншим вмістом – A. minus (2,96 мг/г), A. lappa (2,81 мг/г), A. nemorosum (2,78 мг/г), що припадає на період максимальними температурами у липні та серпні. У другий рік вегетації вміст зелених пігментів у рослин A. lappa поступово збільшується від 2,14 мг/г (травень) до 4,73 мг/г (липень); у A. tomentosum – від 2,62 мг/г (травень) до 3,07 мг/г (липень); у A. minus – від 2,10 мг/г (травень) до 4,0 мг/г (липень); A. nemorosum – від 2,41 мг/г (травень) до 2,34 мг/г (липень), однак для всіх видів відмічено його зниження у червні. Максимальні показники кількості хлорофілів у досліджених видів рослин характерні для фази бутонізації-квітування. При фітохімічному дослідженні каротиноїдів у видів рослин роду Arctium з’ясовано, що у листковій пластинці вони містяться майже в однакових кількостях протягом двох вегетаційних періодів, так у A. lappa цей показник варіює від 0,30 – 0,34, A. tomentosum від 0,31– 0,45, A. minus 0,3 – 0,49, A. nemorosum 0,31 – 0,46 мг/г. Таким чином, з’ясовано, що вміст хлорофілів та каротиноїдів у листках рослин видів роду Arctium упродовж вегетації варіює. В результаті досліджень виявлені видові особливості рослин щодо накопичення пігментів, при цьому максимальна їх кількість характерна для фази бутонізації-квітування.
Keywords: лікарські рослини, каротиноїди, хлорофіл, Arctium, лікарська сировина