Здобутки ніжинських гоголезнавців - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті на конкретному фактичному матеріалі розкрито основні етапи розвитку наукового гоголезнавства у Ніжинській вищій школі, починаючи із перших статей І. Кулжинського, О. Лавровського, І. Сребницького, М. Сперанського, П. Заболотського. Особливе місце у статті приділяється відродженню наукового гоголе- знавства у Ніжинському педагогічному інституті ім. М. В. Гоголя у 1979 р., який став етапним і дав поштовх для широкого та глибокого вивчення спадщини письменника. Саме це яскраве напрацювання ніжинців дало мож- ливість відкрити в Ніжині Гоголезнавчий центр – єдиний в Україні. В стат- ті також аналізуються напрацювання вчених-гоголезнавців на сучасному етапі.
Keywords: Ніжинська вища школа; гоголезнавство; Гоголезнавчий центр