Ергонімікон сфери громадського харчування: структурно-семантичний аспект - Могильна, Руслана Яківна (My University, 2021)
Магістерська робота присвячена аналізові складу ергонімів як периферійного шару пропріативної лексики української мови. Мета магістерської роботи полягає в комплексному аналізі лексико-семантичних інновацій у сфері ергонімів, у дослідженні особливостей номінацій на позначення закладів громадського харчування з урахуванням функційного, лексико-семантичного аспекту та етнолінгвістичного чинника. Актуальність дослідження полягає в поєднанні лінгвістичної характеристики ергонімної лексики та екстралінгвальних чинників, виконанні дослідження на основі розгляду особливостей ергонімів із урахуванням лексико-семантичної, структурної класифікації, а також аналізу за соціокультурною мотивованістю. Наукова новизна дослідження полягає в аналізі мовних особливостей функціонування ергонімів на позначення українських закладів громадського харчування Чернігівської області, які ще не були системно розглянуті в працях мовознавців. Ергонімні номінації на позначення закладів громадського харчування мають значну різноманітність із погляду лексичної семантики, структури та вписані в соціокультурний контекст сучасної України.
Науковий керівник - к. філол. н., доц. кафедри української мови та методики її навчання Пугач В. М.
Keywords: Пропріальна лексика, ергонім; лексико-семантичний аналіз