"Синайська кампанія" 1956 р.: військова перемога та дипломатична невдача Ізраїлю - Моціяка, П.П. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті досліджується перебіг подій 1956 р., пов’язаних з результатами і наслідками націоналізації Єгиптом Суецького каналу, виникнення так званої "Суецької кризи" та реакції на це з боку Великої Британії, Франції, Ізраїлю та інших зацікавлених держав. Здійснено огляд військових дій на Синайському півострові, в секторі Газа та в зоні Суецького каналу. Про-стежено позицію Організації Об’єднаних Націй, світового співтовариства стосовно конфлікту на Близькому Сході та прийняття ефективних рішень, які зупинили війну і дозволили здійснити мирне врегулювання. Наголошено на компромісному характері вирішення Суецької кризи, що пізніше давало підстави учасникам конфлікту, зокрема Ізраїлю та Франції, як переможцям, прагнути надолужити втрачене. Зроблено висновок про те, що в результаті "Синайської кампанії" Ізраїль перетворився на одну з найсильніших у військовому відношенні держав регіону, що дозволило отримати йому кращі, ніж до війни 1956 р., безпекові умови.
Keywords: арабо-ізраїльський конфлікт; Суецький канал; операція "Кадеш"