Ніжинська сторінка в житті та діяльності відомого бібліографа С. І. Пономарьова (до 195-річчя від дня народження) - Осіпова, Г. С. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Запропонована розвідка змістовно і концептуально належить до досліджень з історії вітчизняного бібліотекознавства та безпосередньо присвячена періоду навчання видатного українського бібліографа другої половини ХІХ – початку ХХ ст. С. І. Пономарьова у Ніжинській гімназії (1841–1848) та його діяльності, пов’язаної з придбанням бібліотеки відомого вченого-філолога Степана Петровича Шевирьова для книгозбірні Ніжинського історико-філологічного інституту кн. Безбородька в 1876–1878-х рр. У статті використано матеріали з фондів Центрального державного історичного архіву України, м. Київ, Державного архіву Чернігівської області в м. Ніжині, а також офіційна періодика Юридичного ліцею і Ніжинської гімназії – «Промови», «Щорічні акти» та відомості з історико-філологічного альманаху «Известия Историко-филологического института князя Безбородко в Нежине».
The offered research deals with the history of domestic Library Science by its content and concepts. It deals with the period of studies of S. I. Ponomariov, an outstanding Ukrainian bibliographer of the second half of XIX -- the beginning of 20th century at Nizhyn Gymnasium (1841–1848) and his activity connected with the purchasing of the library of the well-known scientist-philologist Stepan Petrovych Shevyriov for the book collection of Count Bezborodk’s Nizhyn History and Philology Institute in 1876--1878. The materials from the Central State Historical Archive in Kyiv, the State Archive of Chernihiv region in Nizhyn, and the official periodicals of the Law Lyceum and Nizhyn Gymnasium – «Promovy», «Shchorichni Akty» («Annual Acts»), and the data from the History-Philology Almanac «The News of Count Bezborodko’s History and Philology Institute in Nizhyn» are used in the paper.
Keywords: Історико-філологічний інститут кн. Безбородька; бібліотека Ніжинського історико-філологічного інституту кн. Безбородька; Степан Пономарьов; Ніжинська гімназія; С. Шевирьов