Позивний як посередник між поняттями «мова», «війна» та «творчість» - Івахно, Н. О.; Хомич, В. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Статтю присвячено проблемі з’ясування мовних особливостей позивного як ономастичної назви, що є посередником між поняттями «мова», «війна», «творчість». Представлено загальні зауваги мовознавців щодо розрізнення термінів, які ідентифікують військовослужбовців. Окреслено функції військових псевдонімів та наведено перелік найпродуктивніших мотиваційних основ для вибору позивного. У центрі уваги авторів – аналіз мотиваційного компонента позивних, носіями яких є медійні особи – представники творчих професій. Для дослідження взято матеріали засобів масової інформації, зокрема інтерв’ю із військовими, які нині беруть участь у бойових діях. Проаналізовано семантичні паралелі між мовним вираженням позивного та його мотиваційним компонентом на прикладі військових назв сучасних бійців Збройних сил України.
Keywords: військовий позивний; псевдонім; мотиваційний компонент