ПОКАЗНИКИ ОБМІНУ ЗАЛІЗА ЗА ХРОНІЧНОЇ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ - Гавій , Т. А. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Серцево-судинні захворювання, зокрема хронічна серцева недостатність, є головною причиною смертності у світі. Хронічна серцева недостатність часто супроводжується дефіцитом заліза та анемією, які є незалежними факторами ризику. Оскільки залізо критично важливе для енергообміну в клітинах міокарда, його нестача погіршує скоротливість серця, знижує толерантність до наванта жень та підвищує ризик смертності. Для точної діагностики та прогнозування стану пацієнта ключовим є контроль рівня вільного заліза в сироватці крові. Дослідження показало, що рівень насичення трансферину знижується за хронічної серцевої недостатності в порівнянні з практично здоровими людьми на 43,2 %. Біохімічний аналіз виявив суттєве зниження концентрації сироваткового заліза у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю на 56,5 % відносно контрольної групи. Такі показники можуть вказувати на формування латентного залізодефі циту, що може супроводжуватися зниженням рівня еритроцитів і гемогло біну. Кореляційний аналіз за методом Спірмена засвідчив наявність сильного прямого зв’язку між насиченням трансферину та концентрацією заліза у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю (reмп = 0,790 при rкрит = 0,712). Статистична значущість результатів підтверджена за допомогою t-критерія, оскільки отримане значення (tемп = 4,077) перевищує критичне (tкрит = 3,169 ), що дозволяє відхилити нульову гіпотезу та визнати виявлений зв’язок між показни ками достовірним на рівні 0,01. Аналіз вибірки за показниками концентрації феритину та вільного заліза в крові, проведений за методом Спірмена, виявив прямий і дуже сильний кореляційний зв’язок. Отриманий коефіцієнт рангів (reмп = 0,9125) більший, ніж критичне значення (rкрит = 0,712) на рівні значущості 0,01. Статистична значущість цього зв’язку підтверджується результатами t критерію: оскільки емпіричне значення (tемп = 7,0579) більше за критичне (tкрит = 3,169 ), нульова гіпотеза про відсутність кореляції відхиляється. Статистичний аналіз взаємозв’язку між рівнями церулоплазміну та вільного заліза в крові, виконаний за методом Спірмена, виявив сильний прямий кореляційний зв’язок. Розрахований коефіцієнт рангів (reмп= 0,8758) більший, ніж критичне значення (rкрит= 0,712) на рівні значущості 0,01. Достовірність отриманих результатів була перевірена за допомогою t-критерія. Оскільки емпіричне значення (tемп = 7,0579) більше за критичне (tкрит = 3,169 ) на рівні значущості 0,01, це свідчить про наявність статистичної значущості коефіцієнту рангової кореляції та зв’язку між дослідженими показниками.
Keywords: хронічна серцева недостатність; залізо; церулоплазмін; феритин; трансферин; анемія