Представники дворянського стану в корпорації духовенства Ніжинського повіту Чернігівської губернії на початку ХІХ століття - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
У статті розглянуто питання становища представників дворянського стану в корпоративній організації духовенства Ніжинського повіту Черні-гівської губернії. На основі архівних матеріалів, що до цього часу не були вивчені науковцями, автор досліджує майновий, сімейний стан дворян-священників. Проаналізована динаміка чисельності даної соціальної групи, визначені її корпоративні інтереси. Дворяни, що несли духовну службу при цьому зберігали основні станові привілеї шляхетського стану, мали право володіти селянами-кріпаками. В основних соціально-побутових та сімейно-шлюбних категоріях вони мало чим відрізнялися від представників дворянства, однак рівень прибутків у них був значно меншим. Представ-ники даної групи всіляко намагалися відокремитися від священників недворянського походження, замикаючись в окрему станово-професійну групу. Дослідник прийшов до висновку, що існування дворян-священників на землях Лівобережної України не було виключенням, а було доволі поширеним явищем, що вирізняло її від власне російських губерній.
Keywords: шляхта; духовенство; соціально-економічний статус