Шевченкове слово у новому прочитанні - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
Нова монографія проф. О. Ковальчука засвідчує широкий діапа- зон дослідницьких інтересів відомого українського вченого. Його завжди цікавлять проблеми, які менше досліджені у літературо- знавстві і дають можливість при уважному прочитанні тексту сказати своє вагоме слово. О. Ковальчук, якщо ж і торкається раніше кимось із дослідників взятих тем, то він віднайде такі її аспекти, які допомо- жуть розкрити проблему не лише глибше, але і ширше, мотивова- ніше, цікавіше. Тому і проблема "колективної травми" у поезії Т. Шевченка набуває гостро-сучасного звучання, тим більше, що вона побудована на таких категоріях, як Україна – Московія – Росія – Батьківщина – знедолений народ – боротьба тощо.
Рецензія на монографію О. Г. Ковальчука "Поезія Т. Шевченка (колективна травма як проблема українського буття)". Ніжин, 2019. 145 с.