Причини українського національного самогубства Миколи Гоголя - Блохин, Даріана (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті автор висвітлює причини українського національного само- губства Миколи Гоголя, зв’язки його з Західною Європою, де він ознайо- мився з культурою і життям інших народів. Його перебування за кордо- ном зумовлене переслідуванням з боку російського царського уряду як українця, який писав свої праці російською мовою української тематики і мав проблеми в друкарнях. Пізніше він вобрав тематику із російського життя за царизму, яка була наскрізь правдивою. Микола Гоголь засуджував тогочасний лад, що теж викликало невдоволення царизму. Часто лікувався за кордоном: Бад Емс, Баден-Баден (Німеччина), Марієнбад (Чехія) та ін.
Keywords: Баден-Баден; Залєский; театр; українські звичаї