ВИВЧЕННЯ СУЧАСНОЇ ПОЕЗІЇ Д. ПАВЛИЧКА НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ - Привалова, С.П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті окреслено методику вивчення ліричних творів на матеріалі сучасної поезії Д. Павличка, зокрема поетичних збірок "Покаянні псалми", "Наперсток", "Потоп", "Символ віри", "Вірші з Майдану", визначено особливості зображення одного з ключових образів згаданих вище збірок митця – образу України, засвідчено про прагнення поета відтворити у віршах власні роздуми про сучасні події в Україні, реальність сьогодення, історію та майбутнє України, власне життя. Д. Павличко є поетом епічного складу та способу мислення. Поезія митця завжди відрізняється увагою до форми, лаконічністю та витонченою лірикою, символічними образами, збереженими в сучасній поезії, що характеризується етичною гостротою, глибокою філософією, збалансованою емоційною мудріс- тю. У сучасних поезіях Д. Павличка відтворено реальність сьогодення крізь призму політичних, економічних, культурних подій, які впливають на свідомість і почут- тя українців. Одне з найболісніших питань для поета – поєднання ідеологічно розколотої на дві частини країни. Образ України у поезії Д. Павличка є своєрід- ним, виразним, самобутнім, відшліфованим до блиску і точним, виповненим чуттями любові й ненависті, багатим на барви і голоси життя, щирим.
Keywords: ліричні твори; сучасна поезія; образ України; національна свідомість