Семантичні параметри концепту «любов» в ідіолекті Григора Тютюнника - Бойко, Н. І.; Самборин, В. Л. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті виявлено та схарактеризовано індивідуально-авторський, спе- цифічний набір семантичних параметрів, когнітивних ознак-класифіка- торів концепту ЛЮБОВ, що експлікуються в художніх текстах Григора Тютюнника шляхом вербалізації різних емоційних зон аналізованого концепту: радості, захоплення, прихильності, задоволення, усвідомлення, спокою, хвилювання, прагнення, бажання, смутку, суму, туги, горя тощо; з’ясовано, що об’єктивація та функціонування семантичних параметрів концепту ЛЮБОВ у мовотворчості Григора Тютюнника експліковані на рівні лексико-семантичного й метафоричного, образного складників. Семантичні параметри концепту крізь призму компонентів лексико- семантичного складника безпосередньо вказують на вияви психоемо- ційних станів, а образно-метафоричного – об’єктивують образні уявлен- ня про почуттєві домінанти автора (персонажа) й визначають специфіку індивідуального світовідчуття в етнокультурному контексті.
Keywords: концепт ЛЮБОВ; семантичні параметри; емоційні стани