Марія Заньковецька та Олександр Олесь: творчі зв’язки митців - Дубровіна, І. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті висвітлено творчу співпрацю та епістолярій між М. Заньковецькою та О. Олесем на початку 1910-х років. Творчий зв’язок був побудований на величезній повазі поета до видатної актриси. Серед перепон, які виникали на шляху до театрального успіху на сцені була інноваційність репертуару, підходів, до яких не була готова публіка. Канва почуттів від яскравого захоплення театром до майже депресивного розчарування і печалі відобразилася на їх житті і позначилася на подальшому творчому шляху. Відомо, що Олександр Олесь та Марія Заньковецька були новаторами української театральної сцени. Поет був новатором у драматургії п’єс, а актриса була генієм втілення художнього образу на сцені.
Keywords: епістолярна спадщина; культурні діячі; О. Олесь; М. Заньковецька; українське театральне мистецтво